Virkemidler og målrettet indsats
Formålet er at sikre landbrugets indtjening i markbruget og minimere samfundets omkostninger i forbindelse med den målrettede indsats og regulering, og samtidig bidrage til et rent vandmiljø. Dette opnås ved at dokumentere og få godkendt flest mulige virkemidler, primært virkemidler uden for, eller i kanten af, dyrkningsfladen. Der er samtidig vigtigt at få disse virkemidler bragt i spil i relevante områder.
International workshop og ekspertmøde: Filtre til at reducere kvælstof- og fosfortab til vandmiljøet.
Præsentation fra Møde med landmænd og rådgiver fra Patriotisk selskab – rundt i Odder området for at se på miljøtiltag den 7. november 2017.
Skema med drænvirkemidler og virkemidler uden for dyrkningsfalden.
Artikel i Agro december 2017.
Projektet TOPSOIL har kortlangt drænsystemet på Lillerup ved Horses. Det gav et godt grundlag for at undersøge velegnede placeringer til forskellige miljøtiltag, som måske bliver godkendt i nærmeste fremtid.
Præsentation til mødet den 22. juni 2017.
Programmet til mødet den 22. juni 2017.
SEGES arbejder sammen med landmænd og forskere på Århus Universitet om at etablere nye miljøtiltag. Intelligente bufferzoner og matrice minivådområder med træflis bliver godkendte miljøtiltag i løbet af de kommende år og andre tiltag er i pipelinen.
Virkemiddelkataloget om målrettede miljøtiltag i landbruget er nu opdateret med de nyeste miljøeffekter og billeder af etablerede miljøtiltag i 2017. Inspiration til de muligheder der kan være på din landbrugsbedrift.
Brev med beskrivelse af materialer tilsendt.
På en gård ved Gedved er der netop bygget en intelligent bufferzone. PÅ ejendomme er der også lokaliteter, som egner sig til et minivådområde et matricevådområde.
Møde mellem SEGES og lokale plante- og miljøchefer den 14. november 2017.
Præsentation i Vissenbjerg d.29. august 2017.
Præsentation til ATV-mødet i Odensen den 15. juni 2017.
Video fra etableringen af en IBZ'er i Sillerup.
Visuel projektbeskrivelse.
Skitse.
Instruktion til entreprenøren.
Visuel projektbeskrivelse.
Plantegning.
Visuel projektbeskrivelse.
Præsentation om BalticDeal den 15. marts 2017.
Dagsorden til mødet den 15. marts 2017.
Præsentation til mødet Sorø den 24. august 2017.
Artikel på www.maskinblandet.dk den 24. august 2017.
I projektet Virkemidler og målrettet indsats arbejdes der med at udnytte de muligheder landskabet giver for mindre vådområder, mættede randzoner, paludikulturer og simple spærringer.
Notat og vejledning arbejdspakke 3.
Artikel på www.landbrugsavisen.dk den 24. august 2017.
Det er undersøgt ved modelberegninger at 5 muslingebrug dækkende et samlet areal på 86,7 ha. kan høste muslinger med et N og P-indhold på mellem 61 og 72 ton N pr år og mellem 4 og 4,7 ton P pr år
Præsentation fra Plantekongres 2018
En overslagsberegning viser, at mættede randzoner har potentiale til at blive et omkostningseffektivt kvælstofvirkemiddel og et alternativ til efterafgrøder.
Jesper Thomsen ved Skive har etableret en mættet randzone med en paludikultur i samarbejde med Landbolimfjord og SEGES. Demonstrationsanlægget undersøger, om det reelt er muligt at kombinere disse 2 miljøtiltag. Miljøtiltaget er i dag ikke godkendt.
Præsentation til mødet den 20. november 2017 på SEGES.
Præsentation til mødet den 12. juni 2017.
Programmet til mødet den 12. juni 2017.
Dagsorden til mødet med AU og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen den 6. marts 2017 vedr. godkendelse af nye virkemidler
Baggrundsmateriale til mødet med AU og Landbrugs- og Fiskeristyrelsen den 6. marts 2017 vedr. godkendelse af nye virkemidler
Miljøstyrelsen har lavet en god kortfattet oversigt som hurtigt kan give dig en forståelse af de 4 nuværende virkemidler.
I mange lande har flere projekter fokus på at forhindre nedbrydning af kulstofrige lavbundsjorde ved vådlægning og ændret arealanvendelsen.
Vandmiljøindsatsen i USA - Sådan bruger vi de amerikanske erfaringer i Danmark.
Placering af intelligente bufferzoner kræver god terrænhældning for at undgå bagvand i drænsystemet. Det forventes, at miljøtiltaget især skal anvendes i drænoplande på 5-20 hektar.
Præsentation til mødet med Arbejdsgruppen vedr. N-initiativer på Koldkærgaard den 1. december 2017.
Et nyt og markant samarbejde om klimatilpasning i Region Midtjylland skydes i gang den 30. marts 2017. Alle interesserede rådgivere, producenter såvel som klimaaktører og politisk engagerede er velkomne.
Præsentation fra Plantekongres 2018
Indlæg på Plantekongres 2018.l
Intelligente bufferzoner forventes at kunne anvendes i drænoplande på 10-30 hektar. Lige nu er forskningsindsatsen på området øget.
I den nyligt udgivne rapport sammenfattes resultaterne fra Det Nationale Program for Overvågning af Vandmiljøet og Naturen (NOVANA). I tre artikler opsummeres de vigtigste udviklingstendenser i forhold til miljø, natur og grundvand.
Artikel i Vand og Jord sep 2017 nr 3.
Undersøgelse af DHI understøtter hypotese om ingen eller ringe betydning af vinterhalvårets kvælstofafstrømning til Karrebæk Fjord.
Aarhus Universitet har ud fra målinger beregnet, at udledningen af nitrat-kvælstof i 2016 er 8 til 20 pct. lavere end i de foregående fem år, og ikke kan være påvirket af Fødevare- og Landbrugspakken
Undersøgelse af kvælstofeffekt ved iltning af Mariager Fjord viste ikke den forventede positive effekt.
Vejledning i arbejdspakke 3.
Vejledning i arbejdspakke 3.
Landmand Anders Bagge Hansen er i gang med at bygge en intelligent bufferzone, som skal fjerne kvælstof og fosfor fra drænvandet. Frank Bondgaard fortæller, hvordan den bygges.
Ansøgning til etablering af mættet randzone.
Ansøgning til etablering af intelligent bufferzone.
Katelog med samling af 4 faktaark om vådområdeprojekter.
Præsentation til workshoppen den 16. november på SEGES.
Program for workshoppen den 16. november på SEGES.